Burdur Valisi Ali Arslantaş geçtiğimiz günlerde restorasyon çalışmarını yerinde izledi, turizme büyük katkı sağlayacak bu görkemli çeşmenin hayırlı olmasını dileyerek, başta Kinbyra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Kibyra Antik Kenti 2016 yılı kazılarında temel seviyesine dek tümüyle yıkılmış olarak ortaya çıkarılan çeşmede “Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun” onayıyla; Burdur Valiliği ana sponsorluğunda ve Kültür varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türk Tarih Kurumu’nun sağladığı desteklerle 2022 yılının Ağustos ayında restorasyon çalışmaları başlanmıştı.
KIBYRA ANTİK KENTİ YUVARLAK PLANLI ÇEŞME YAPISI
Kibyra 2016 yılında yürütülen kazı çalışmaları sonucunda Agora’nın III. Teras düzlüğünün merkezinde konumlanan yuvarlak planlı çeşme yapısı açığa çıkarılmıştı. Kazı çalışmalarından elde edilen bulgular, yapının kent içindeki konumu ve mimari parçalarının stili çeşme yapısının MS 23 yılı depremi sonrasında inşa edildiği bilgilerine ulaşılmıştı. İlk inşa edildiği dönemin ardından çeşme yapısı, çeşitli zamanlarda yapılan ekleme ve değişikliklerle oldukça uzun bir süre, kentte gösterişli bir su anıtı olarak işlev görmüş, kentin görselliğini arttırmış ve kentin su ihtiyacını karşılamıştır. Üç farklı kullanım evresine sahip olan yapı. Kabartmalı, frizler, sütunlarve heykellerle süslenen çeşme, merkezinde blok örgü ile oluşturulmuş ve orta noktasına su sisteminin döşendiği yuvarlak gövde ve bunu çevreleyen, biri içte biri dışta olmak üzere iki daire formlu havuzdan ibaretti. Blok örgü merkezdeki yuvarlak gövde sütunlarla taşınan konik bir çatıyla kapatılmıştı.
Kaynak: Burdur Valiliği