EYT’nin yasalaşmasıyla çok hızlı bir şekilde vatandaşlar başvurulara başladı. Emeklilik başvurularını binlerce kişi yapmışken EYT’lilerin kafasını karıştıran soruları uzmanlar cevaplıyor. Emekli olduktan sonra çalışmak isteyen emeklilere dair merak edilenler var. Peki, emeklilik dilekçesi verirken vatandaşlar nelere dikkat etmelidir?
3 Mart 2023 itibariyle 1999 öncesi vatandaşlar için EYT yasalaştı. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra birçok vatandaş e-devlet üzerinden başvurulara başladı ve birçok EYT’li vatandaş da SGK merkezleri aracılığıyla başvurularını yapmayı tercih etti. Süreç devam ederken işverenler ile işçiler tarafından bazı hususlar tereddütte sebep olabiliyor. Bunların aydınlatatılması adına uzmanlar bazı noktaları cevaplıyor. Peki, “Emekli olabilir” yazısı zorunlu mu oluyor? Aynı iş yerinde çalışmaya devam edecek olanlar nasıl başvuruda bulunacak? EYT’lilere emekli maaşı ne zaman bağlanacak? İşte 5 puanlık prim indirimine dair tüm detaylar...
EYT’liler İlk Emekli Aylığı Ne Zaman Bağlanacak?
8 Eylül 1999 öncesinden sigorta girişli olan vatandaşlar için diğer koşulların tamamlanması halinde emeklilik mümkün oluyor. İlk merak edilen durumlardan birisi de emekli aylığının ne zaman bağlanacağı.
EYT yasalaştıktan sonra Mart ayında direkt başvurular açıldı. Sabırsızlıkla bekleyen EYT’lilerin hepsi başvurularına başladı ve 31 Mart’a kadar dilekçe veren herkes 1 Nisan tarihinde maaşlarını almaya hak kazanacak. Başvuruların çok yoğun olması nedeniyle prosedürler tamamlanamaz ise nisan ayında maaş alamayanlar öbür ay çift olarak alacaklar.
“Emekli Olabilir” Yazısı Almak Zorunlu Mu?
İşine devam eden EYT’liler emekli olabilmek için işverenin kıdem tazminatını ödemesi ve emeklilik gerekçesi ile iş akitlerini fethetmesi gerekiyor.
İşverenlere daha önce SGK’dan “Emekli olabilir” yazısının verilmesi gerekiyordu. Şimdi ise EYT’liler “Emekli olabilir” yazısı almak zorunda mı, merak ediliyor.
SGK, bu konuyla ilgili artık yoğunluk sebebiyle istenmediğini belirtti. İşverenlerin e-devlet üzerinden kontrol sağlanması istendi. Bunun için de “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi”, “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” ve “Çalışma Hayatım” üzerinden sorgulamaların gerçekleştirilerek işçinin emeklilik koşullarının uygun olup olmadığının kontrol edilebileceği açıklandı.
Aralıksız Çalışacak İşçi İçin Yüzde 5 İndirim
EYT kapsamında emekli olacak vatandaş için 8 numaralı kod kullanılarak bildirim yapılır ve ertesi gün sosyal güvenlik destek primine tabi bildirim yapılarak aralıksız çalışmaya devam eder. İşten çıkarılma yapılan gün emeklilik başvurusu da gerçekleştirilir. Ertesi gün de SGDP’ne tabi olarak giriş tekrar yapılır.
30 gün içinde işçi tekrar aynı işverenle çalıştığı zaman yüzde 5 indirim puanı sağlanmaktadır. Bu durumda da asgari ücret ile çalışan vatandaş 500.40 TL, tavan maaş alan işçi içinse 3.753 TL prim verilmektedir. Sosyal güvenlik destek priminde yüzde 5 indirim için işçi 8 numaralı kod ile çıkarılıp emeklilik başvurusunu yaptıktan sonra ertesi gün iş yerinde çalışmaya devam eder.