Türkiye’de genç ve çalışan nüfusu her gün artış gösteriyor. Emeklilik oranlarına da bu durumun yansıması görülüyor. Çalışma yılı ve emeklilik yaşı gibi etkenlere göre emeklilik durumları da mevcut. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yasa teklifinin Meclis’ten geçmesinin ardından birçok vatandaş erken emekliliğe dair başka bir yol olup olmadığını merak ediyor. Özellikle de EYT hakkı elde edemeyen vatandaşlar için erken emeklilik hayal gibi gözüküyor olabilir. Ancak durum böyle değil.

EYT’li olmayan kişiler için de erken emeklilik mümkün gözüküyor. 10 ila 15 yıl gibi kısa çalışma süresine sahip olan kişilerin olması gerekenden daha erken emekli olması mümkün. İş gücü kaybı ya da hastalık gibi sebeplerle de malulen emekli olunabiliyor. İşte bununla beraber tüm detaylar haberimizde...

ŞOK İndirimli Ürünler Kataloğu İzdiham Yaşatacak! Tam 5 Sayfa İndirim ile Ramazan Sofraları Taşacak ŞOK İndirimli Ürünler Kataloğu İzdiham Yaşatacak! Tam 5 Sayfa İndirim ile Ramazan Sofraları Taşacak

Yaş Şartı Olmaksızın Emeklilik

2000 ile 2010 senelerinde yaş şartı olmaksızın emekli olmak için tek seçenek malulen emeklilik olarak gözüküyordu. Malulen emekli olma durumu için ise çalışan vatandaşın sağlık problemi sebebiyle iş gücünün minimum yüzde 60’ını kaybetmiş olması gerekmektedir. Ancak böyle bir durumda SGK yaş şartı aramadan iş gücü kaybı ya da hastalık nedeniyle malulen emeklilik hakkı vermektedir. Bunun için de yine bazı şartlar söz konusu.

Malulen Emeklilik Şartları Neler? Kimler Malulen Emekli Olabilir?

Malulen emeklilik için bazı şartlar söz konusu, bunlardan birisi 1800 prim gün sayısını tamamlamış olmak ve 10 yıl çalışma süresine sahip olmak. Bu durumda 10 sene tamamlanmış ve 1800 gün prim ödenmiş ise yüzde 60 iş gücü kaybı olan vatandaşlar emeklilik hakkı kazanabilmektedir. Böylelikle 10 sene sonunda emekli olmak isteyen kişilerin karşısına çeşitli seçenekler çıkabilmektedir.

10 yıl sonraya ek olarak 15 sene ve 3600 gün prim sayısı ile de emekli olunabilmektedir. 15 yıl çalışma süresi ile emekli olabilmek için 1999 öncesinde işe başlamış olmak gerekiyor. Sigorta başlangıcı 1999 Eylül tarihinde olan kişiler için 3600 gün prim ödeme şartını da tamamladıktan sonra emekli olmak mümkün.

Tabi yukarda bahsedilen tüm şartlar ancak malulen emeklilik ile mümkün oluyor. Bu da hastalık ve işgücü kaybının yüzde 60 oranında çalışmaya engel teşkil etmesiyle olabilmektedir.