Herkesin severek tükettiği ancak aslında yavaş yavaş sağlığımızı bozan çok sayıda gıda ürünü var. Özellikle işlenmiş gıdalarda karşılaştığımız bu tehlike, her ne kadar kendini masummuş gibi gösterse de çok sayıda insanın sağlığını bozuyor.
Peki, aslında bizlere masum görünen, ancak asla evlerimize sokmamamız gereken gıda ürünleri hangileri?
Sucuk-Salam-Sosis
Hepinizin bildiği üzere işlenmiş gıdalar insan sağlığını yüksek düzeyde tehlikeye atan gıda ürünleri. Özellikle de salam, sucuk ya da sosis gibi hayvansal içerikli işlenmiş gıdalar, insan sağlığını bozup çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor.
Çocuklarda görülen obezite, ani kilo alımı, cilt problemleri, saç dökülmeleri ve gelişimi olumsuz etkileme gibi çok sayıda kötü özellik, sosis ya da salam gibi işlenmiş et ürünlerinde bulunuyor. Bu nedenle de bu tip hayvansal içerikli işlenmiş ürünlerin aslında sofralarda yer almaması gerekiyor.
Sucuk ise evde temiz bir şekilde yapılmadığı ya da güvenilir bir marka tercih edilmediği sürece yine tüketilmemesi gereken ürünler arasında yer alıyor.
Hazır Süt ve Süt Ürünlerine Dikkat!
Çocuklarımızın gelişiminde en büyük katkısı olan gıda ürünleri süt ürünleri. Özellikle kemik gelişimi ve kas sağlığı açısından protein anlamında zengin olan süt ürünlerinin önemi büyük.
Ancak ne yazık ki gıda tacirleri süt ürünlerinde de çok çirkin hilelere başvurabiliyor. Satın alınan süt, yoğurt, kefir, peynir ve çok sayıda süt ürünü içeriği katkı maddeleri nedeniyle vücuda zarar veriyor.
Çocuklarınızın gelişimi için aldığınız süt ürünlerinde içeriğin ne olduğunu öğrenmek ve ürünlerin bozulma sürelerine dikkat etmek hayati önem taşıyor.
Örneğin, yoğurt ve kefir evde yapıldığı müddetçe hem daha temiz hem de daha faydalı olacaktır. Süt ise 'günlük süt' olarak satın alınmalıdır. Günlük süt aldığınızda kullandığını markayı da 3-4 gün sütü bekleterek test edin. Eğer süt, 3-4 gün içinde bozulmuyorsa, faydalıdan çok zararlı içeriğe sahiptir.
Çünkü normal şartlarda süt, bu sürelerde bozulur ve daha uzun süre dayanması içeriğinde çok fazla katkı maddesi olduğu anlamına gelmektedir.
Palm Yağı İçerikli Ürünlerden Uzak Durun
Öte yandan özellikle sürülebilir çikolatalarda kullanıldığını bildiğimiz palm yağı, vücuda yararı olmayan bir yağ türüdür.
Abur cubur ve sürülebilir çikolata ürünlerinde kullanılan bu yağın bulunduğu ürünler, Fransa'da daha fazla vergiye tabi tutulmaktadır. Hatta öyle ki bir deneyde, palm yağından yapılmış peyniri fareler bile tüketmemiştir!
Meyve Sebze Konusunda Dikkat
Bir tarım ülkesi olmamız bizlere sayısız avantaj sağlarken, çok sayıda gıda tacirinin de sağlıksız ürün üretmesine neden olmuştur. Örneğin çilek!
Herkesin severek tükettiği çilek, tüm diğer meyvelerde olduğu gibi hormonsuz ve doğal bir şekilde üretilmeli, tüketilmelidir. Çileği ısırdığınızda eğer ortasında boşluk olduğunu görüyorsanız, o çileği atmalı, çocuğunuza da tükettirmemelisiniz.
Süt Mısır Kusursuz Olmaz
Bir diğer lezzetli ve sağlıklı tarım ürünü süt mısır da sahteciliği yapılan gıdalardan biri. Süt mısır, aslında doğal olduğunda sıralı ve mükemmel bir görünüme sahip olmaz.
Mükemmel sıralı ve aşırı parlak renkli bir süt mısır, muhtemelen hormonlar sayesinde kusursuz görünür. Ancak sağlık için faydasından çok zararı vardır. Bu nedenle süt mısır satın alırken, ne kadar mükemmel göründüğüne dikkat etmeli, hormonlu ürünlerden kendinizi de çocuklarınızı da uzak tutmalısınız.
Zeytin'de Boya Kullanan Var!
Kahvaltı ve Ege sofralarının vazgeçilmez gıda ürünü zeytinin bile sahteciliği yapılıyor! Bekleme süresi nedeniyle zeytinde gıda boyası kullanan çok sayıda gıda taciri bulunmaktadır. Bu da direkt sağlığı kötü etkileyeceğinden, kesinlikle zeytinin de doğalı tercih edilmelidir.
Zeytinin boyaya bulanıp bulanmadığını anlamanın yolu ise çekirdeklere bakmaktır. Eğer zeytinin çekirdeği kahverengi değil de siyah ise, boya kullanılmıştır.