Kadınlara destek devam ediyor. Gerek özel sektör gerekse de devlet kadınlara özel destekte bulunurken, 2023 senesine girilmesi ile birlikte destek ödemelerinde mevcut zam oranı da merakla araştırılıyor. Ülkemizde devletin destek çıktığı milyonlarca vatandaşın arasından kadınlara olan destekler çok dikkat çekiyor. Sürekli yapılan ödemelere istinaden tek seferde yapılan ödemeler ve tek seferde yapılan karşılıksız hibelerde yer alıyor.
Son olarak 18 yaşını geçen tüm bayanlara özel devlet sunduğu destekte 16.000 TL'ye kadar yardım veriyor. Başvurular E-Devlet üzerinden yapılırken, para çekme işlemleri de PTT üzerinden gerçekleşiyor.
Vatandaşa yapılan destek kapsamları, özellikle de ihtiyaç sahipleri tarafından araştırılırken, her ay kişi ya da hane bazlı yüzlerce TL destek ve yardım ödemesi yapılıyor.
Yakacak ve ısınma yardımı, çeyiz desteği, işi görememezlik ödemesi, süt parası gibi yardımların yanı sıra 2023 senesinde zamlı olacak verilen hibeler de dikkat çekiyor.
Evli olup, çocuğu olan ve sigortası olmayan kadına devlet desteğini sürdürüyor. Sigorta kaydı olmayan kadın evine destek amaçlı ne yapacağını zaman zaman araştırırken, devlet yardımları devreye giriyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadınlara destek konusunda tam sürat ilerleme katederken, evde olan kadınlara sigortalarının olmaması durumunda bazı imkanlar sağlıyor.
İşte tam da bu sırada çalışan annelerin doğum yapması durumunda verilen ödemeler dikkat çekiyor. Geçtiğimiz seze doğum yapan anneye 112 gün izin üzerinden 12.000 TL para verilirken, 2023 yılına girilmesi ile birlikte bu destek 16.000 TL'ye kadar çıkıyor.
Asgari ücretli olana 16.000 TL
Kadınlara destek amacı ile devlet ücretli izin parasını 2023 senesi için güncelledi. 12.000 TL olan doğum izni parası 16.000 TL'ye kadar çıkarılırken, doğum yapan kadınlar en çok 16.000 TL nasıl alırım sorusunun yanıtını şu sıralar arıyor.
Kadınların doğum izni parası ödemeleri çalışanın brüt maaşına göre belirleniyor. Minimum ödeme ise 16.000 TL'ye ulaşıyor.
Annelere devletten dev destek
Anne olan kadın, çocuğuna bakmak adına işinden ayrılmak durumunda kalırken, devlette bu durumu nakite çevirerek bir nevi destek oluyor. 112 gün üzerinden 31 Aralık’a kadar doğum iznini tamamlayan kadına 1 Temmuz 2022 itibariyle 6 bin 471 TL asgari brüt üzerinden ödenen doğum izni parasına zam geldi. Öte yandan süt parası, doğum parası, yarı vakitli çalışma izni gibi desteklerden faydalanan anne, bu desteklerin koşullarını araştırıyor.
Annelere destek şartları neler?
Doğum izni başlamadan önce izin kullanamayan annelere özel olan bu destek, sigorta durumunun devam ettiği koşullarda alınıyor. Aldığı rapor süresince de çalışmaması şartı olan kadına destekte doğumun olması ve bebeğin sağ olması şartları da mevcut.
Öte yandan şartların taşınması durumunda da ek olarak kreş parası, bakım parası ve süt yardımı parası gibi ödemeler de yapılıyor.
Çocuk parası başvurusu nereden yapılıyor?
Doğum olmadan önce rapor vakti gelen kadın SGK'ya başvurmak şartı ile bu doğum parası için başvuru yapabiliyor.
Öte yandan T.C. kimlik numarası ile E-Devlet Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığı ile de tamamlanabiliyor.